Kapitel 2 The nitty gritty

Jag lovade ingen långkörare eller hur? Sanningen är ju naturligtvis att du kan inte sitta här och såsa i någon slags underdånig beundran inför den store Peter Stein. Sätt igång och gör det bara. SKRIV DIN BOK!

Men visst. Låt oss avsluta med att jag pressar ner några ytterligare lärospån i gröten.

Spån 1.

Vid det här laget har du lärt känna din författarpersonlighet lite bättre. Du är antingen en upptäcksförfattare eller en arkitekt. Eller lite av båda. Fast mer av den ena…

Med den kunskapen i ryggen bör du nu utforma din process för att gå i mål. Processen kan du bara själv finna men några tips på vägen till de olika typerna bör vara ungefär följande:

Upptäcksförfattare

– Jamen strunta i synopsen och bara skriv då! Men undvik att börja om hela tiden! Ha driv framåt! Och för Guds skull: Missa inte SLUTET.

Arkitekt

-Synopsen klar? Bra då är det bara att börja bocka av kapitlen. Och förbered dig på en lång och tråkig resa… Det är därför vi behöver den hemliga såsen som förvandlar allt till en magisk måltid: Ändra synopsen lite då och då! Bara på pin kiv!

Spån 2

Så många spaltkilometer har skrivits om hur man ska hitta sin borttappade författarröst att det till slut börjar likna den heliga graal. Om du inte orkar vänta en evighet så finns det ett väldigt enkelt handfast råd som i stort sett garanterar resultat. SKRIV MED SUPERSPRUTT!

Tanken bakom snabbskrivningsmetoden är att när du skriver fort så hinner du inte åbäka dig. Du hinner inte krumelura dig. Du hinner inte låtsas som någon du inte är. Kvar finns bara din rena, enkla och fina, inre författarröst. (Blir du riktigt desperat i ditt sökande får du köra en kur NaNoWriMo.)

Spån 3

Ge dig själv ett par timmar att försöka förstå “The Hollywood Formula”, om inte för något annat så ger det en intressant inblick i hur filmbranschen funkar.

Spån 4

Det här är där jag själv brister: “Finn din flock”. Du behöver få människor runtomkring dig som du kan bolla ditt skrivande med. Det är antagligen nya människor som du inte har någon tidigare relation med men som delar ditt intresse för det skrivna ordet. Men var du får tag i dom har jag ingen aning om. Facebook kanske?