Förord

Den absolut vanligaste frågan du får när du berättar att du skrivit en bok är inte:

  • Varför skriver du?
  • Vad handlar boken om?
  • Hur många exemplar är sålda?

Faktiskt inte. Den första frågan som ställs är följande: Hur gjorde du?
Och den frågan signalerar något till författaren, nämligen att det här finns en person som OCKSÅ när författardrömmar.

Precis så är det.

Sverige är ett land som befolkas av folk som jobbar med sina vanliga jobb medan de skissar på den stora boken som de snart ska sätta igång med…

Jag var väldigt hemlig första året jag skrev, enbart familjen och de närmaste var informerade om vad som pågick. Gradvis började jag släppa på förlåten och berätta för personer jag träffade slumpvis på en fest eller så. Ofta var det som att släppa korken ur flaskan. Många av de jag pratade med berättade att de antingen hade en bokidé eller redan kommit ganska långt på ett manus som låg i en byrålåda (hårddisk) någonstans. Vid skapandet av den här webplatsen bestämde jag mig därför att dela med mig av mina erfarenheter som har hjälpt mig längs vägen.

Och kom ihåg en sak. Det är mina erfarenheter. Du får skaffa dig dina egna men förhoppningsvis så kan du dra nytta av denna skrivelse.

Som sagt, jag började verkligen från början. För mig var en bok en magisk företeelse och jag hade absolut inget begrepp om hur man skulle göra. Med en linjal mätte jag upp måtten på en bok jag hade. Sedan tog jag en slumpmässigt val sida och skrev av den i Word bara för att få en uppfattning om hur många ord det skulle bli per sida.

Sedan plöjde jag ett antal böcker på temat “Skriv en bok”. Mängden sidor jag klickat på med råd för blivande författare är…rätt många. Podcasts har jag spenderat hundratals timmar på för att försöka fånga något slags inre kärna i skrivandet. Jag vill inte råda eller avråda någon från att dammsuga hela internet efter information på det sättet som jag gjorde men så här i efterskott inser jag att två saker hade räckt.

  • Stephen Kings  bok On Writing (ja köp den på ljudbok med Mr King som uppläsare!)
  • Brandon Sanderson med vänner på podcasten writingexcuses.

…Och för att verkligen stjäla från Stephen King:

Gå inte in i författandet lättvindigt. Gå in med full kraft och satsa allt du har eller gör det inte alls. Gå inte in lättvindigt.

p.s. Gör dig själv en tjänst och ta reda på lite fakta innan du börjar. Lägg ett par timmar och kolla upp oddsen för att du ska bli publicerad. Siffran du kommer fram till kommer vara i klass med chansen att vinna på lotto. Och tjäna pengar på det dessutom? Ja nu börjar det likna den där historien om killen som vann på lotto två gånger. Eller för att vara brutalt ärlig: Det händer inte. d.s

Vilket för oss till konklusionen: Skriv för att du älskar det!