Kapitel 0: Förkunskaper – Inga

Låt oss börja med att fastslå en sak. En skrivkurs är inte vad du behöver.

Skriva kan du redan. Nu behöver du få reda på hur man tillverkar en bok. Följ bara denna punktade listan nedanför så kommer det nog ordna sig ska du se…

1. Du har en dröm det är bra. Fråga dig nu om du är beredd att ta den hela vägen och förverkliga den. Kan du fullt ut säga att du är beredd att offra en hel del av det innehåll du har i ditt liv idag? För det är så det kommer bli “vettu”.
Många timmar kommer du att tillbringa ensam när din familj och vänner är ute och roar sig med andra saker.

2. Denna punkt är en upprepning av 1:an. Tänk efter en gång till nu. I princip skulle du kunna slarva dig igenom ditt bokprojekt och slänga iväg några tusenlappar på ett ‘print-on-demand’-ställe och få hem en låda med böcker.

Kul att ge bort som julklapp kanske? Javisst, fast problemet är att om du inte har lagt ned din själ i boken varför skulle någon då vilja offra sin egen utmätta tid för att pressa sig igenom den?

Det finns ett uttryck på engelska som heter “suspension of disbelief”. I korthet går det ut på att konsumenten av en bok eller film är beredd att tillfälligtvis stoppa sitt eget kritiska öga till saker som uppenbart är orealistiska. Som t ex gå med på att se en film där en kille utklädd i dräkt och slängkappa med en fladdermus på bröstet slår folk utklädda till clowner på käften. Och vi tycker det är bra. All respekt till den som går iland med det!

Det här kan också snabbt förvandlas till ett problem. Eftersom pretentionerna är så höga blir fallet våldsamt brutalt om du som författare inte lyckas i din uppgift. Kort sagt. Det spelar ingen roll hur mycket (eller litet) tid du lagt på ditt projekt. Kan du inte upprätthålla illusionen så kan du inte. Och då är det raka vägen ner i källaren.

Men lyckas du är belöningen bortom dina vildaste förhoppningar…

batman

Bilden borde ha undertexten: “Write Batman-data” men eftersom det är en “inside joke” mellan mig och en kille som heter Andreas så avstår jag.